събота, 10 април 2010 г.

Мотиви с формата на окръжност в чипровските килими

   Досега представените Ви мотиви са образувани основно от триъгълника. Но, как стои въпроса да бъде  изпълнена окръжност в гладката килимена тъкан на чипровския килим? Един от мотивите който наподобява кръг е "Коло", забелязва се, че пак е оформен от триъгълници, но в другите мотиви е използван квадрата за да се достигне до окръжност.
  В зависимост от това  какви елементи са използвани се различават няколко вида кола- вътрешно коло, ресково коло, анадолско коло, бяло коло и скачено коло.
  При мотива Ресково коло е използван мотива крила за неговото съставяне. 


  По описание в книгата за "Чипровски килими" на Димитър Станков и челно бяла снимка на модела "Анадолски кола" от края на XIX век ви представям цветният вариант на килима направен от мен на Illustrator.
  Килима има  два бордюра, които ограждат централната част с анадолските кола, които са на черен фон. Вътрешният бордюр е на червен фон в него има още анадолски кола в различни цветове. Бордюрите са отделени едни от друг с зигзагообразна линия, в най-външният са разположени други мотиви. В действителност е още по цветен и пъстър.


  
    Очаквайте килима "Бакамски" или "Гарибалди"........                                                                                                                                                                          

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...