сряда, 8 юни 2011 г.

Книги за чипровските килими


  От месец не съм писала, явно мързела ми е по-голям...
  Преди седмица успях най-накрая да се добера до една заветна книга, и вече е моя. 


  Луксозно издание на БАН от 1963 година на Димитър Станков- Албум чипровски килими.

  Мириса на старата книга и на над 40 цветни илюстрации на стари килими ме подсети за това как сега 48 години по-късно никой не си е направил труда да има ново преиздаване или пък нова книга за килимите и традицията. Албума е само  800 тираж и с годините ще става още по-ценен заради това, че в него са запазени и извадени на схема, едни от най-старите модели килими, които днес може да видите в някой музей.           Любимият ми Чипровски килим-бакамски или гарибалда от началото на XVIII в.
           Снимката в книгата е на Никола Божинов, а цветната рисунка на Димитър Станков.


Цветовата палитра на вълна в книгата.
  Може би на някой ще му се сторят малко язвителни думите ми от следващото изречение, но  две години се нагледах на „пазители на традициите”, които ако нямат далавера не правят нищо. То е  едно търсене на спонсори, едни увъртания, криеница... Някой ден ще напиша за ръчния труд, за обикновените жени, които остават незнайни, но не и сега, може би след години...
  Явно  вече или нищо не разбирам или всичко е наред, а аз виждам призраци.  Преди месец  пък попаднах на една книга от 2007 година „Златният стан” на Красимира Кръстанова, която много ми хареса най-вече с това, че вътре в нея са събрани уникални легенди за стана и тъкането като традиция. Прекрасна книга. 

  Колекцията ми от книгите за килими почти е завършена, нещо безценно за мен което ще запазя през годините и споделя наученото с вас.

2 коментара ( +add yours? )

Ade каза...

Здравейте! Чудесна статия? Знаете ли от къде мога да се сдобия с тази книга? :)

tcvetelinka каза...

Здравей, тези книги могат да се открият само в антикварни магазини има ги добре запазени, но вече са рядкост, за съжаление от тогава не са преиздавани или правени нови такива за чипровските килими.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...