четвъртък, 29 юли 2010 г.

Не вярвам...

Е доживях и това видя... и то не какво да е, а целият ми труд ограбен. Една година работа за чипровските килими.


Създадох този блог за хората, а не някой да се възползва от нещата ми и то без да поиска разрешение.

Ще изчакам да оправят нещата, ако не.... ще видим. Дотогава нека се знае, че материалите, които са използвани в голямата си част с мотивите са от моят блог и аз съм автора им.

16 коментара ( +add yours? )

Славян Стоянов каза...

Много е гадно когато ти се случи подобно нещо, По лошото че нищо не би им коствало да се свържат с теб и да се договорите, и всички да са щастливи. А така някой е останал ухилен за сметка на сълзите на друг.

tcvetelinka каза...

Между временно докато бях шашната от ситуацията се свързах с авторката на презентацията и беше даден линк към мене. За което благодаря. Но за мен си остава гадна постъпка, независимо от всичко.

Гери каза...

Здравейте, Цветелина и извинявайте още веднъж за получилата се ситуация.
Презентацията съм я изготвяла аз, така че критиката ви трябва да е отправена към мен лично, моя е грешката, че не съм споменала източниците си.
Да, наистина съм използвала ваши изображения за нея, главно на мотивите на килимите, тъй като те бяха най-нагледните, които успях да открия за краткото време, с което разполагах. Останалите снимки и текстът са резултат от теренна работа и други книжни и онлайн ресурси. Презентацията все пак е за учебни цели, аз в качеството си на студентка я представих на колегите ми, също студенти, като тогава не се замислих, че може да бъде качена в Интернет. Все пак вие самата сте качили въпросните изображения в Интернет за да се видят от максимален брой хора, нали? Поставила съм името и линк към блога ви във всички клипове, където са използвани вашите изображения.
Презентацията няма комерсиални цели, направих я напълно доброволно, защото темата ми е интересна и ме вълнува (дори не съм получавала оценка или някакъв друг вид материални облаги за нея). Идеята беше да запозная колегите ми с тематиката, за да могат те после по-пълноценно да си вършат работата - а именно да направят туристически маршрути с културна и природна насоченост за района на Чипровци. Единият маршрут се базираше именно на Чипровските килими, които според мен носят своеобразния дух на района.
Целта на студентската практика беше популяризиране на Чипровци и помощ за развитието на туризма там, а оттам - и за развитието на традиционните занаяти като килимарството.

Поздрави,
Гергана

tcvetelinka каза...

Да и аз видях, че се отнася до студентска практика със европейски средства предполагам. Това за мен означава че някой е получил заплата за тази работа, а е използван и чужд труд. Запозната съм с нещата в Чипровци и с програмите и определно ми е ясно, как стоят определени неща. Щеше да бъде чудесно, ако ме бяхте първо попитали.

Владимир Кабрански каза...

Не зная какво да кажа, защото се случва на някого ежедневно. Не е въпрос на знания, а на определен начин на мислене. Щом е в интернет е общо. За съжаление, нямаме никакъв начин за защита:(

Silkme каза...

Трогателно извинение....Защо се изтриха коментарите към видеото?.....

Таня Иванова каза...

Славян е прав за сълзите и усмивките.......И Владо за никаквата защита....С мен се случи същото!!!!!Няма да показвам линк и аз,че съвсем ще стане тегаво.....,но имам!!!!Цвети,абсолютно те разбирам,съчувствам и тъжа с теб......Колкото и искрена да е била идеята и постъпката на Гергана,колкото и да е отворен Нет-а,колкото и линкове да се слагат тук и там......труда си е труд,безсънните нощи си остават,тръпката при работата също....и далеч не е достатъчно едно трогателно извинение,както колежката Клара го нарече.Всичко е въпрос на възпитание и морал между колеги,които се опитват с цената на всико да пазят традициите и се трудят за това!

Temenuzhka Petrova каза...

Цветелинка, искрено съжалявам за това,което си преживяла!Виновна е държавата ни,че не защитава авторите по никакъв начин,ако има закон, сега нямаше да списваме всичко това, въпросът щеше да се разреши където трябва по подобаващ начин!И едва ли тогава щеше да има - не е с такава цел и т.н. Целта не е важна, става въпрос за принципни неща и отношение!

NG каза...

Две световни конвенции, една декларация и законът за авторското право и сродните му права регламентират основите на интелектуалната собственост.
Използването на даден обект на авторско право се допуска само със съгласие на неговия автор. В противен случай се нарушават личните му неимуществени права, които се защитават безсрочно - правото на авторство, правото на име и право на защита репутацията на автора.
Могат да се ползват изображения без разрешение от автора им строго за учебни цели, но със задължителното позоваване на неговата личност.
В момента възможностите за безвъзмездно финансиране по европейски програми представляват интерес за много фирми. Формират се екипи за работа по проекти. Тяхната задача е да се адаптира идеята към изискванията на текущата покана. Чипровци е най-привлекателният район в община Монтана.
За представянето на един проект обикновено се отпуска 5% от сумата, за която се кандидатства - това всъщност представлява възнаграждението за работата на екипа при разработването на проекта и попълване на документацията за кандидатстване. Ако проектът не бъде одобрен, фирмата губи платеното за неговото изготвяне, а за да е успешен, той трябва да е реален. Много от кандидатстващите фирми привличат партньори именно от региона, който ги интересува...

I каза...

Когато се случват такива неща се срамувам, че съм българка... много е тъжно (казано в най-най-мека форма).
Но Вие дерзайте! Вашето творчество е прекрасно и уникално! А тематиката на блога Ви ни връща към родните ни традиции, към корените ни. Благодаря Ви.

Yanita Pavlova каза...

Мила Цвети, всички ние, които четем блога ти научихме за чипровския килим от теб. Всички знаем с каква любов пазиш традициите му и колко сърцато разказваш за тях. Продължавай все така!
А на авторката на презентацията с краден материал ще кажа....Засрамете се! Нима е толкова трудно да поискате разрешение, за да ползвате чужди материали? Всеки труд трябва да се уважава. Това, че нещо е публикувано в интернет не означава, че може да го представяте за свое.

Raindrop каза...

Когато данени материали, независимо какви се се използват с учебна цел, от обучаващ се (ученик или студент), не е нужно съгласието на автора за за използването им!
Абе хора, вие не сте ли били студенти? Не сте ли правили презентации? Не сте ли ползвали различни материали за тези презентации? Искали ли сте от всеки автор разрешение, за да ползвате написаното, сниманото, нарисуваното от него. Единствената грешка, която е допуснало момичето, е че не е посочило източника си. Но нали все още се учи? Ето, научи още нещо, хайде не издребнявайте.

NG каза...

При нас проверяваха със специални програми - антиплагиати. Точно заради общодостъпните източници в мрежата. Лично аз имам две върнати работи, защото съм пропуснала да посоча източниците - в случая МСФО и КоАП РФ. А закони, укази, наредби, постановления и др. нормативни актове не се защитават с авторски права. Да, има още какво да се научи...

tcvetelinka каза...

Интересното в случая е, че в Чипровци знаят за блога и за това с което се занимавам. Няма да навлизам в подробности, но това ще ми остане като обица на ухото. И се питам дали си струваше целият този труд със създаването на мотивите и запознаването на хората с тази традиция. Засега съм спряла представянето на мотивите и ще си помисля още...

Гери каза...

Бях решила след първия си пост да не се включвам повече, излишни оправдания и обяснения хич не обичам, мислих че добре съм разяснила ситуацията.
Обаче явно темата за copyright-а е особено чувствителна за повечето писали, та чак почнаха едни обвинения и обиди да летят по мой адрес, които не мога да преглътна вече току-така.
Първо - никъде не съм представяла материалите като свои, това е СТУДЕНТСКА ПРЕЗЕНТАЦИЯ, с цел ИНФОРМИРАНЕ, като картинките в нея са за онагледяване на информацията, която представих пред колегите си СТУДЕНТИ. Никой не очаква аз да съм ги изготвила, убедена съм че и никой не си го е помислил, аз съм културолог по образование и призвание, не графичен дизайнер. За неспоменаването на източника си вече обясних и се извиних. Но обвиненията в плагиатство са просто нелепи! Както и това да представяте цялата ми работа (защото в презентацията има и други неща освен въпросните картинки) за крадена!

Колкото до европейските проекти и парите, които уж сме получили от тях - тука вече нямаше как да не ми стане смешно. Практиката се финансира частично от университета, частично от самите студенти - бяха ни покрити част от нощувките, както и пътя на отиване. Останалото - храната, връщането и т.н. си беше на наши разноски. Ако аз или някой друг беше получил каквито и да е пари от ЕС за тази практика нямаше да ми се налага да си броя стотинките последния ден за да съм сигурна, че ще ми стигнат!

И тъй като съм сигурна, че сега ще последва още една дузина от емоционални коментари и заяждания, вметвам само това:
Цветелина е написала в поста си "Създадох този блог за хората...", предполагам с цел популяризация на чипровския килим. Въпросният спорен клип вече има над 300 гледания в ютуб, от седмица в него фигурира и адреса на блога й - тоест информацията пак си достига до хората, просто по друг канал. Ако тази ситуация обаче все още не я удовлетворява, или пък вие все още виждате някаква форма на плагиатство или някакъв друг грях в клипа - просто го сваляме и толкова. Нито е трудно за изпълнение, нито пък ще ни донесе някакви финансови загуби. Просто ще е жалко.

Анонимен каза...

МУРДЖО
Аз лично намирам цялата създала се ситуация за дълбоко неуместна.Незнам кой кому какво е платил и кой какво е взел,но да се презентира у Чипровцу именно този материал и с тези илюстрации е дълбоко нелепо.Лично аз ако бях на мястото на Цветелина щях да напиша до Катедрата по културология ли беше кво ли беше.За всички които са се интересували в последно време от Чипровци,е абсолютно ясно какво прави Цветелина Петкова от доста време насам на пользу роду.Не прочетох някъде тя да е обявила ,че е измислила канатицата.Простият факт е ,че когато потребяваш подобни картинки, за чието векторизиране някой се е кьоравил маса време е редно да го споменеш.Най- малкото в тоя блог има и чисто авторски неща или поне авторски версии и от там идва проблема.Просто тоя проблем възникна от високомерие си мисля аз, Чипровци може и да е съвсем загинало в последните 20 г,но просто така не бива.Така не се прави....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...