петък, 18 март 2011 г.

Каква пролет само?!


  Каква пролет само, война, земетресения, цунами, вулкани...  

  
  Мотива който ще видите в тази тема е „Огледало” не знам, защо реших него да ви покажа, но е факт, че то крие в себе си загадки от древни времена, за добро и зло. 

  
  През втората половина на XVIIIв.  в чипровските килими се появява и огледалото  като мотив.  Поставяно е в бордюра на килима, като „канатицата” и със сигурност е имало и своето значение, защо точно на това място е слагано. Канатицата е пазител на дома, а огледалото?
  Дали стъпвайки по килим с огледала той те е пазел от болести, или пък е донасял на къщата благополучие?  Огледалата са били запълвани с цветни мотиви, симетрично или не разположени  вътре в рамката му. 


  Сега този мотив е рядкост, може да го видите в музея в гр.Чипровци или някъде другаде, ако има запазен такъв модел на килим с огледала.

  
  И все пак всяка година идва пролетта, а с нея и надеждата. Когато първите крехки цветя разцъфнат в студа и си казваш живота продължава...
За децата и първа пролет няколко цветни картинки за изрязване и оцветяване:1 коментара ( +add yours? )

Анонимен каза...

"Канатицата е пазител на дома, а огледалото?"
Огледалото от стари времена се използва за отблъскване на негативното. Не случайно е хубаво да го има точно срещу входната врата, та ако влезе някой с лоши помисли , те да се отразят обратно. Така че и Канатицата и Огледалото са за защита и опазване.

Миро

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...