сряда, 23 ноември 2011 г.

Коледна магия с божествени мотиви


  Магията на идващите празници винаги ме е пленявала, никога не се е състояла в обикаляне по не знам си какви молове в цел търсене на празнично усещане(лошо за статистика, но мен никой не ме пита:))
Създаването на уют в дома  на днешно време, въпреки стреса около нас, може да се окаже трудно или пък лесно-клише... Зависи от това на кой хал ще си по-празниците...
  Като дете обичах зимата, и писмата с картичките в пощата, които пристигаха с купища от роднини и приятели, а за писмата от Русия пък да не казвам, бяха ми най-любимите. Очарованието и изненадата да видиш, кой, какво ти е пожелал за Нова година си беше като ритуал, а картичките след това строени и подредени в редица на рафта в библиотеката.


  Заради тези мисли и спомени, дълго се чудих с какво да зарадвам всички, които се отбивате в моя блог и понякога драсвате и ред. И понеже това е и място за мотивите от чипровските килими, за легендите и митовете предавани от стан на стан през поколенията за тяхната символика, скритата вяра и надежда в тях, ще ви представя мотивите в едни рядко срещан килим.
"Четирите окца"

  "Четирите окца " - това е килима с божествените очи, така казват легендите и преданията, мотивите сте ги виждали досега, в темите за Цветница и Пиротчанка, но заедно събрани в един килим  с "маказ"(пясъчен часовник), които ограждат полето му, а останалите мотиви са в централното поле, така подредени те символизират "четирите окца"- "окца" -означават очи -подредените в централното поле символи в клима, образуват божествен поглед.  Поздравете своите  близки и приятели с празничните картички за Коледа и Нова Година и нека има повече вяра и надежда.

  Последната картичка е за оцветяване, на който му се рисува може да спретне изненадата с оригинална картичка с български символи.


Моята Коледна магия споделена с вас.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...