сряда, 27 юни 2012 г.

Чипровските килими

Снимка: Цветелина Петкова, Килим- " Костеници"- Чушкарчето 

 Най-накрая, след десетилетия забрава чипровският килим получи   признанието, което заслужава.
  Преди ден килима беше включен в системата "Живи човешки съкровища", която е създадена в изпълнение на Конвенцията за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. 
  Не мога да ви опиша радостта си от тази новина. Радост, която обхвана всички в едно малко градче Чипровци. Там векове наред  оживяват в ръцете на тъкачките тези прекрасни килими, сътворени от душа и сърце. 
  Искам да благодаря на всички, които през цялото време подкрепяте и споделяте моя блог, благодаря Ви от името на всички тъкачки на чипровски килими. 


  Едновременно с номинацията на чипровските килими  в София в момента се провежда ART SPACE. В програмата им за петък 29 юни-Петров ден-Ден на занаятите -От 17.00 часа -лятна сцена до НДК може да видите на живо, как се тъкат чипровски килими и в същото време ще можете да си направите съвременно бижу с мотивите от килима заедно с Велика и Йоана Чушкареви. 
  Три години ви пея една и съща песен килими, килими, мотиви, мотиви е от време на време и снимки, ако ме видите на живо да не ми се карате...  Събитието във Facebook https://www.facebook.com/events/430467363659453/Бакамски килим-чипровски килим по модел от XVIII век

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...